Julie & Julia

26 Şubat 2010 Cuma § 4

Çok değil, 1-2 hafta önce pek müptelası olmadığım Digiturk film kanallarından birinde Doubt'ı izledim. Meryl Streep ve Amy Adams başrollerdeydi. Fonda açık dursun diye bıraktığım filme bir anda kendimi kaptırmış hâlde buldum. Sonuna kadar da zevkle izledim.

Şöyle bir durum var benim için; Ne Streep, ne Adams hayranıyımdır hatta ikisine de bir türlü ısınamadım bile diyebilirim. Ancak Meryl Streep'in bulunduğu her yapımda yeteneğinden ayrı kesitler sunduğunu inkâr edecek kadar da ileriye gitmem. Gerçekten başarılı bir oyuncu. Amy Adams'ı da Sunshine Cleaning'de sevmiştim mesela, ya da filmi sevdiğimden o da arada kaynamış olabilir.

Bu ikilinin isimlerini sadece bir sene sonra aynı yerde görünce ister istemez ilgimi çekti film. Sonrasında birkaç olumlu yorum okuyunca dedim 'tamamdır, izlemeliyim en kısa sürede'. Afişte de yazıldığı üzere iki farklı zaman diliminde geçen ve birbirine benzer bir şekilde işlenen gerçek iki hikayeden oluşan bir film Julie & Julia.

Julia Child(Meryl Streep), 1940lı yılların sonunda eşinin işleri sebebiyle Fransa'ya yerleşmek zorunda kalan deli dolu, sevecen, kocasına aşık bir ev hanımıdır. Ait olmadığı bu yerde vaktini geçirebileceği bir meşgâle ararken sonunda kendini önce yemek kurslarında sonrasında da bir yemek kitabı yazma sürecinde bulur ve Julia Child için epey yorucu, sıkıntılı ve zor bir dönem başlar.

Julie Powell(Amy Adams) ise 2000li yıllarda aynı Julia gibi hikayesinin başında ev taşımak zorunda kalan, mutfak işlerinde başarılı, mutlu evliliği olan bir sekreterdir. Zamanla basit bir sekreterlik işinden daha fazlasını yapması gerektiğine inanmaya başlar ve kocasının tavsiyesi üzerine yemek blogu açıp kendine bir hedef belirler; bir sene içerisinde belli sayıda tarif ekleyecektir bloguna ve bu tarifleri Julia Child'ın kitabındaki tarifleri deneyip başarılı oldukça yazacaktır.

Meryl Streep için özellikle bu film adına söylenecek hiçbir şey yok. Aslında çok şey var ama insan ne dese az kalır inanın. Muhteşem oyunculuk çıkarmış ve onun olduğu sahnelerin hepsinde yüzünüzde hınzır bir gülümseme belirmesine neden olan hareketler yapıyor ya da söyledikleri bunu sağlıyor. Amy Adams'ın da ondan geri kalır yanı yoktu, en azından şehirli iş sahibi bir kadının buhranlarını oynaması gerektiği gibi oynuyor diyebiliriz. Partnerleri de onlara gayet güzel eşlik edince ortaya böyle izlenesi güzel bir film ortaya çıkarıyorlar.

Filmden bahsetme sebeplerimden biri, filmde çok fazla üzerinde durulmasa da blog yazmaya başlamak ve zamanla blog sahibi olmanın size neler hissettirdiğiydi aslında. Ama yine de bunu birkaç durum ve cümleyle gayet güzel aktarıyorlar.

10 üzerinden 7-7.5 arası verilen herhangi bir puana itirazım olmaz bu film için.

What's this?

You are currently reading Julie & Julia at ekseriyetle.

meta

§ 4 Response to “Julie & Julia”

  • İnternet bağlantım hızlı olsa çakacam download'u izliycem tüm filmleri. Sonra onları yazmaya kasıcam da işte olmuyor. İndiremiyorum. Aslında bir bakıma doğru. Çünkü az önce bahsettiğim gibi yaşasam ölürüm sonunda. Amaan boşver sonumuz ölüm değil mi. Uzatmışız kısaltmışız. Aynı toprağa giricez. Ehehehe.
    Çok saçmaladım. Abi bu ilaçlar mahvediyo beni.
    Annem istiyodu bu filmi. 2 haftadır başımın etini yiyo. İndir oğlum indir diye. Filmi yani.
    Daha da merak ettim okuyunca. Linkini de yapıştırdım sineblok'a. Hadi yine iyisin, iyisin iyisin.

  • Erhan says:

    abi sorma benim de ayda veya iki ayda bir 1 haftalık ilaçlardan dolayı iptal olma dönemlerim oluyor, anlıyorum az çok. geçmişler olsun.

    ben indiriyorum ne var ne yok da oturup adam gibi izleyemiyordum son aylarda ama neyse ki 1-2 haftadır toparladım tekrar eski formumda izliyorum film.

    indir abi bunu yakın zamanda. annen de sever eminim. hoş film gayet. sevilesi.

    bu arada teşekkürler blog şeysi için, eksik olma Deniz'im. nefissin.

  • Finduilas says:

    Ben filmi izleyince kısa süreli bir ''gaza gelme olayı'' yaşamıştım. Blog falan deyince hele.

  • Sycorox says:

    ahah Finduilas aynen:) hatta yemek olayınada el atacaktım blogda o derece gaza geldimde,sonrası yalan oldu tabii:)

    ama güzel filmdi,hem bir anlamda dönem filmi tadını veriyor,hemde şu anki koşullarda,özellikle blog dünyasından biri olmasıyla dikkati çekiyor.

    Meryl Streep tam anlamıyla Julia Child olmuş,geçen gerçek Julia'nın bir video'suna rast geldim ve dedim helal be abla :)