Guy Ritchie & Sherlock Holmes

5 Mart 2010 Cuma § 1

Bir önceki blogumun son yazısında Guy Ritchie'nin takıntılı olduğu oyunculardan ve merakla beklediğim son filmi Sherlock Holmes'den bahsetmiştim. 2009'un Kasım ayında yazmışım onu ve film geçen Ocak'ta vizyona girdiğinde ne yapıp edip sinemada izleyecektim güya. Ancak bir türlü denk gelmedi ve ben de acısını filmi evde, üç günde iki defa izleyerek çıkardım. İkisinde de "keşke sinemada izleseymişim" dedirtti bana film, inadına yaparcasına.

Kim kimdir yazmaya gerek yok aslında, zira isimleri okurken bile kim hangi rolde, az çok canlanıyor gözünüzde. Sırf buradan yola çıkarak dâhi mükemmel bir cast seçimi yapıldığını söyleyebiliriz. Yine de yazalım ama biz; Sherlock Holmes(Robert Downey Jr.), Dr. John Watson(Jude Law), Irene Adler(Rachel McAdams) ve Lord Blackwood(Mark Strong) şeklinde üstleniyor oyuncularımız rollerini. -Mark Strong, Guy Ritchie'nin kadrolularından.-



Guy Ritchie denilince akla hâlâ 10 sene önce çektiği Snatch. ve Lock, Stock and Two Smoking Barrels'ın gelmesi durumu bundan böyle olmayacak sanki. Tamamen ayrı bir format kendisi için belki ama bu filmde de kendi tekniklerini nefis bir şekilde uygulamış diyebiliriz. Özellikle Holmes'ün bire bir dövüş sahnelerinde rakibini nasıl devireceğini flashforward tadında sözlü, uygulamalı ve slow-motion şekilde gösterdiği sahneler bariz bir biçimde Guy Ritchie kokuyor.

Gelelim karakterlerimize. Sherlock Holmes; takıntılı, huysuz, pasaklı görünümünün yanında baktığı her karede tüm ayrıntıları yakalayacak kadar da zeki, kurnaz ve işinin erbabı bir dedektif. John Watson ise Holmes'ün tüm çocukça tavırlarına, umursamaz hareketlerine maruz kalsa da onu hiçbir şeyde yarı yolda bırakmayacak kadar sadık "kan bağı olmayan bir kardeş" ve iyi bir yardımcı. Irene Adler, Holmes'ün yeryüzünde ilgi duyduğu tek kadın ve tüm dünyada aranan bir kaçak. Kötü karakterimiz; Lord Blackwood, insanları oyunlarıyla kandırarak kendisini doğaüstü gösterip herkesin ondan korkmasını sağlayan dedektiflerimizin peşinde olduğu düşmanları.

"Baştan sona aksiyon" klişemize tamamen uyan, özellikle Holmes-Watson diyaloglarıyla bir an olsun sıkmayan bir film Sherlock Holmes. Guy Ritchie'nin yönetmenlik kariyerine bir artı daha eklediği de ortada kuşkusuz. Devam filmi için 2011 deniyor ve Adler'in adına çalıştığı Professor Moriarty karakteri için Brad Pitt'in düşünüldüğü yazıyor Imdb'de. Pitt'in de katılımıyla efsane bir kadro oluşacağa benziyor. Bekleyip göreceğiz.

Son olarak; Imdb puanı 7.6 şu an filmin, ben biraz duygusal davranıp 8 vereceğim bu sefer ve kesinlikle izlemenizi önereceğim.

What's this?

You are currently reading Guy Ritchie & Sherlock Holmes at ekseriyetle.

meta

§ 1 Response to “Guy Ritchie & Sherlock Holmes”

  • Holmes karakterini izlemeye başladığım anda aslında bu rol için biçilmiş kaftan olarak Johnny Depp'i uygun görmüştüm. Karakter ile Depp'in oyunculuğundaki o klişeleşmiş yavşaklık bence cuk otururdu. Ha bu abi sırıtmış mı? Gayette iyi olmuş. Ancak her şeye rağmen Johnny Depp daha bi taşşaklı dururdu diye düşünmekteyim.