Oscar 2010 / Tahminler

6 Mart 2010 Cumartesi § 3

Hemen gelen edit: Finduilas ve Deniz sağolsun, törenin yarın gece olmasından önce benim bir an önce kafayı toparlamam gerektiğini hatırlattılar. Uykusuz iki gün geçirince böyle oluyor demek ki. Yarın gece yazmışım gibi düşünün bunu tamam mı? Ya da benim yarınmış gibi davrandığımı görmezden gelerek direk tahminlere geçin. Özürler diliyorum. Hem bak tahminlerinizi yazacak +24 saat daha size, evren ile ortak çalışıyorum adeta.

*

Gönül isterdi ki şu yazıyı bundan bi' 1-2 hafta kadar önce yazmış olsaydım ve tahminler gelseydi birkaç tane de olsa. Çünkü oturup ne çevremde, ne internet ortamında birileriyle "hangi film hangi ödülü alır?" gibi bir muhabbet etme imkanı bulamadım. Tabii bunda son bir hafta boyunca iyice soyutlanıp Avatar ve Up dışındaki 8 en iyi film adayını ve ekstradan birkaç filmi izlememin etkisi büyük.

Biraz geç kaldım ama, sadece birkaç saat kaldı törene ve ben A Serious Man'i izleyemedim henüz. Aslında aklımda en iyi film adayı 9 filmi ve diğer adaylıklardan izlediğim filmleri kısa da olsa değerlendirmek, en çok merakla beklediğimiz dallarda tahminlerimi ve gönlümden geçenleri yazmak vardı. Ancak sonra düşündüm, ben hiçbir filmi kısa anlatamadığımdan -daha doğrusu uzun uzun yazmayı sevdiğimden- onları çok da uzun vazeye yaymadan ayrı birer post olarak yazacağım. Şimdi ise birkaç cümleyi geçmeyen tahminlerimi yazacağım, zira çok vaktimiz kalmadı.

En İyi Film: Ne yazık ki ödül Avatar'a verilecek bence. Kimsenin sevmediği James Cameron'ın basit konulu filmi diye düşünsek de bizler, tüm dünya filmin popülaritesine ve büyüsüne çoktan kapılmış durumda. Görsel şölen ve renk cümbüşü gibi iki klişe konsepte bire bir uyuyor film ancak benim gözümde sadece bundan ibaret. En güçlü rakibi Cameron'ın eski karısının filmi Kathryn Bigelow'un The Hurt Lucker'ı. Filmin tam 9 dalda adaylığı var ama kaçında ödüle ulaşır şüpheliyim doğrusu. Güzel film evet, zor şartlarda çekilmiş vs. ama işleri zor. Bu dalda benim gönlümden geçen aslında Inglourious Basterds ya da The Blind Side. Quentin Tarantino'dan ötürü biraz duygusal mıyız acaba diyorum ama filmin harika olduğu gerçeği ortada. The Blind Side'ı ise daha bugün izledim. Sandra Bullock'u sevmesem de film enfes. Konusu ve işlenişi gayet hoş. Keşke, ama olmayacağı gün gibi ortada. Özetle; Avatar ya da The Hurt Lucker diyorum tüm dünya gibi. Precious, Up In The Air ve An Education'ı sevmedim diyebilirim. Sosyal mesaj amaçlı filmlerin o özelliğinden ötürü Oscar'da bulunmasını sevmiyorum doğrusu. District 9 ve Up ise 2009 ortalarında izlediğimiz başarılı filmlerden. Gel gelelim, onların da şansı sıfır bu dalda.

En İyi Yönetmen: En iyi film ve bu dal arasında bir gönül alma durumu olacak bence. Avatar ve The Hurt Lucker bu iki ödülü paylaşacak ama hangisi hangisini alacak tahmin edemiyorum. Bana öyle geliyor ki, James Cameron rakiplerine oranla daha fazla ön planda bence bu kategoride. Kathryn Bigelow en iyi film'i alamazsa burada da işi zor. "Bakalım 'Akademi' pek çok kez yaptıkları gönül alma olayını bu sefer yapacak mı yoksa Avatar'a en prestijli iki ödülü verecek mi?" Bence 82. Oscar'ın özeti bu cümledir.

En İyi Erkek Oyuncu: İzleyemedim ama Jeff Bridges Crazy Heart ile "çılgın atmış" diyorlar. Golden Globe'u da almıştı zaten. Oscar'da da en büyük favori o, sürpriz olmayacaktır ödülü alması. A Single Man ile Colin Firth'ü, Invictus ile Morgan Freeman'ı izleyemedim. George Clooney ve Jeremy Renner'ın performansları oscarlık değildi bence kesinlikle. Bakalım, merakla beklediğim dallardan biri bu.

En İyi Kadın Oyuncu: Julie & Julia yazımda da bahsettim, Meryl Streep efsane bir oyunculuk sergiledi gerçekten bu filmde. Aynı Jeff Bridges gibi Golden Globe'da bu kategoriyi kazandı ve Oscar'da da en büyük aday. Sandra Bullock'u sevemedim hiçbir zaman -hoş, Streep'e de bayılıyorum diyemem-, The Blind Side harikulâde bir film olsa da Bullock'un oyunculuğu fazlasıyla sadeydi bence ve diğer yanda döktürmüş bir Streep varken Bullock'un ödülü alması bence sürpriz, hatta hakaret olacaktır.

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Ah işte, hepimizi heyecanlandıran dallardan biri. Inglourious Basterds ile birlikte herkes bir Christoph Waltz'cu oldu çıktı bizde. Gerçekten de eşsiz bir oyunculuktu Waltz'unki. Rolünün orijinalliğinin de katkısı var bunda elbet. Bariz favorisi olan 1-2 kategoriden biri budur.

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Bu dalın da favorisi belli gibi. Precious'ın kötü annesi Mo'Nique ödülü almalı bence de. Özellikle filmin sonundaki sosyal hizmet görevlisi ve Precious ile yüzleştiği sahnede harikaydı Mo'Nique. Benim gözümde filmi az da olsa sevdiren sahneydi bu. Az da ols diyorum çünkü yukarıda da söyledim, Oscar'da sırf sosyal mesaj veriyor diye bulunan filmlere pek ısınamıyorum.

En İyi Animasyon: Up deyip susuyorum. Fazla konuşmak hata olur.

Ve bu kadar. Diğer kategoriler çok daha teknik bilgi istiyor ve hiç bulaşmak istemem açıkçası. Saat şu an 23:45. 1'de kırmızı halı ve 03:30'da da ödül töreni başlayacak. Heyecanla bekliyorum. Bu sürede Real Madrid - Sevilla eşlik etsin bana.

Selametle.

What's this?

You are currently reading Oscar 2010 / Tahminler at ekseriyetle.

meta

§ 3 Response to “Oscar 2010 / Tahminler”

  • Finduilas says:

    ama tören bu gece değil ki, yarın gece. pazar'ı pazartesi'ye bağlayan gece yani. (: izlemek için vaktin 24 saat'in üstünde vaktin var.

  • Erhan says:

    ahaha babam görmesin bunu. kaç gündür düzgün uyumadığıma laf edip duruyordu. bir şey olmaz dedim durdum ama güzel patladı.

    düzeltme yazdım başa. buradan da bi' özür şey edeyim o hâliyle görenlerden.

  • VodviL says:

    en iyi filmi de yönetmenide hurt lockera verecekler herhal.

    hem senaryosu çok uygun amerika ruhuna hemide kadın yönetmen bulmuşlar kaçırmazlar.

    izleyici olarak benim için birşey ifade etmiyor bu oscar moscar filan.